
Voelen met je hele lijf
In haptonomie staat je voelend vermogen centraal. Voelen doe je niet alleen met je handen, maar met je hele lichaam. Contact met je eigen lijf is daarom essentieel om goed te kunnen voelen. Je lijf kun je zien als drager van je emoties en gevoelens.
Onze taal staat bol van verwijzingen naar je gevoel in relatie tot je lijf, denk maar aan een knoop in je maag voelen, een brok in je keel, knikkende knieën of een last op je schouders meedragen. Je lichaam geeft allerlei signalen af, maar luister je daar eigenlijk wel naar?
Contact met jezelf en je omgeving
Haptonomie gaat dus over contact met jezelf. Maar je kunt jezelf niet los zien van je omgeving. Van andere mensen om je heen. De omgeving heeft invloed op jou en jij hebt invloed op je omgeving. Wanneer je in goed contact bent met je lijf, werkt dat door in het contact met de ander. Echt contact werkt bevestigend, je voelt dat je ertoe doet.
Haptotherapie: jij staat centraal
De toegepaste vorm van haptonomie is haptotherapie. Deze therapie kenmerkt zich door een persoonsgerichte benadering en is geen klachtgerichte behandeling. Jij bent het uitgangspunt. Haptotherapie laat je van binnenuit voelen wat belangrijk voor je is.
Als haptotherapeut help ik je graag om te ontdekken wat jouw lijf je te vertellen heeft. Door middel van gesprekken, aanraking en ervaringsgerichte oefeningen, help ik je om inzicht te krijgen in jouw patronen en hoe je hiermee omgaat. Je leert je eigen, unieke gebruiksaanwijzing kennen.
Dat gaat niet alleen via denken en begrijpen, maar juist vanuit het ervaren en doorvoelen van je eigen bewegingen en patronen. Hoe beweeg jij in het leven, en wat betekent dat voor je relaties en het contact met jezelf?

Wat leer je in haptotherapie
Haptotherapie helpt je:
- Contact te maken met je lichaam en gevoel
- Inzicht te krijgen in je bewegingspatronen
- Onderdrukte emoties te doorvoelen en verwerken
- Op een gezonde manier verbinding aan te gaan met anderen
- Keuzes te maken die écht bij jou passen
- Je grenzen en behoeften duidelijk aan te geven
Mijn sessies bij Mieke hebben me heel goed geholpen in mijn proces van bewustwording van mijn lichaam en emoties. Mieke is een warm mens, waarbij ik me heel erg op m’n gemak voel. Ze is geruststellend, onbevooroordeeld en is opmerkzaam en zeer invoelend. Ze geeft op een hele heldere en prettige manier terug wat haar opvalt. Bij mij vallen er dan kwartjes en dan kom ik echt verder mee. Ik ben heel erg dankbaar voor de hulp die ik bij haar heb mogen krijgen.
-Bo
Intimiteit en seksualiteit
Een warm hart draag ik toe aan mensen die worstelen met vragen en problemen rond intimiteit en seksualiteit. Of je nu nare seksuele ervaringen hebt meegemaakt of simpelweg opnieuw wilt leren genieten van je lichaam en je seksualiteit, je bent welkom.
Praten over deze thema’s kan lastig zijn en hulp vragen vraagt moed. In haptotherapie onderzoek je in een veilige setting jouw gevoelens en patronen rondom intimiteit en seksualiteit. Dit proces draait om bewustwording en verbinding met jezelf, zonder seksuele handelingen of naaktheid.
Wil je eerst meer informatie, of twijfel je of jouw vraag passend is voor haptotherapie, neem dan gerust contact met me op.
Aanraken in haptotherapie
Aanraking speelt een essentiële rol in haptotherapie. Via je lichaam wordt bijvoorbeeld voelbaar:
- Wanneer en hoe je je terugtrekt, je inhoudt of juist opent
- Waar je spanning vasthoudt, en hoe je weer kunt verzachten
- Hoe je reageert op contact, op uitnodiging of belasting
Door deze patronen te herkennen en te doorvoelen, ontdek je wat goed voor je is en wat niet. Zo creëer je ruimte om keuzes te maken die echt bij jou passen.
Ik ben bij Mieke terecht gekomen tijdens een burn-out. Mieke is iemand die écht naar je luistert en de juiste vragen stelt. Dit heeft mij meer bewust gemaakt van de signalen van mijn lichaam en hoe ik reageer in bepaalde situaties. Echt een aanrader! Door Mieke begrijp ik mijzelf een stuk beter.
-Maaike
Weer lekker in je vel
Haptotherapie brengt je dichter bij jezelf. Door gesprekken, aanraking en oefeningen ontdek je waar je vastloopt en welke patronen je hebt ontwikkeld. Je leert letterlijk en figuurlijk voelen hoe je reageert en wat dat voor jou betekent. Zo leer je weer te vertrouwen op wat je lijf je vertelt. Zoals Ted Troost, een van de bekendste haptonomen van Nederland, al zei:
“Het lichaam liegt nooit”