Site Overlay

Haptotherapie

Affectieve therapie

Haptotherapie is een vorm van psychosociale hulpverlening. In haptotherapie staat hoe je omgaat met jezelf en anderen centraal. Door middel van direct lichamelijke contact en ervaringsgerichte oefeningen, krijg je handvatten om te ontdekken waar je bent vastgelopen en wat je patronen zijn. Het brengt je meer in contact met je lichamelijk en innerlijk voelen. Affectiviteit en affectieve aanraking spelen hierbij een centrale rol. Als haptotherapeut laat ik je voelen wat er lijfelijke aanwezig is en onderzoek samen met jou wat dit betekent.

Aanraken

Haptonomie ziet aanraking als de meest directe vorm van contact en communicatie. Aanraken en aangeraakt worden is een essentiële menselijke behoefte. Bij een gemis aan aanraking kan je het contact met jezelf verliezen. Daarom wordt aanraking binnen de haptonomie ingezet om het contact met je eigen lichamelijkheid weer te herstellen. Door aan te raken ervaar je letterlijk aan het lijf, wat er speelt.

Affectief contact, voelend aanwezig zijn en afgestemd op de ander, heeft een bevestigende werking. Affectiviteit speelt niet alleen een rol in het contact door aanraking, maar bij alle vormen van contact. Het is bepalend voor de manier waarop communicatie en contact ervaren wordt.

Behandeling

Als haptotherapeut werk ik behalve met aanrakingen ook met ervaringsgerichte oefeningen op de behandelbank en in de ruimte, in combinatie met gesprekken. De ene cliënt heeft genoeg aan een paar afspraken en de ander heeft een intensiever behandeltraject nodig, eventueel in samenwerking met andere disciplines. Dit is uiteraard afhankelijk van de hulpvraag. Zo kun je je bijvoorbeeld met een burn-out aanmelden voor haptotherapie, maar ook met relationele problemen, een vraag op het gebied van persoonlijk ontwikkeling of psychosomatische klachten.

Vaak zie je een relatie met niet goed in je lijf zitten en niet goed waarnemen van signalen die je lichaam geeft. Samen gaan we aan de slag om weer te leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Hierbij maak ik gebruik van de eerdergenoemde fenomenen die betrekking hebben op ons gevoelsleven. Zoals omgaan met ruimte, grenzen voelen, je openstellen of juist sluiten, uitreiken en terugnemen, contact en gerichtheid.

Het doel van haptotherapie is om meer balans te ervaren in denken, doen en voelen, waardoor je draagkracht en veerkracht toeneemt en je vitaler in het leven staat.

Afstudeeropdracht

In 2015 ben ik gestart met mijn opleiding haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Inmiddels ben ik begonnen aan de afstudeerfase en werk ik officieel als ‘haptotherapeut in opleiding’ (Hio). Ik behandel hierbij zelfstandig cliënten en volg supervisie en intervisie.
Voor mijn afstudeeropdracht (casuïstiekbeschrijving) ben ik op zoek naar cliënten. Voor deze cliënten geldt een gereduceerd tarief.

Heb jij interesse om op deze manier als cliënt bij te dragen aan jouw en mijn ontwikkeling, neem dan (vrijblijvend) contact met me op!

Meer weten? Ga naar de pagina Haptonomie of Haptonomie en massage.

Scroll Up