Site Overlay

Haptotherapie

Affectieve therapie

Haptotherapie is een vorm van psychosociale hulpverlening. In haptotherapie staat hoe je omgaat met jezelf en anderen centraal. Door middel van gesprek, direct lichamelijke contact en ervaringsgerichte oefeningen, krijg je handvatten om te ontdekken waar je bent vastgelopen en wat je patronen zijn. Het brengt je meer in contact met je lichamelijk en innerlijk voelen. Affectiviteit en affectieve aanraking spelen hierbij een centrale rol. Als haptotherapeut laat ik je voelen wat er lijfelijke aanwezig is en onderzoekt samen met jou wat dit betekent.

Aanraken

Haptonomie ziet aanraking als de meest directe vorm van contact en communicatie. Aanraken en aangeraakt worden is een essentiële menselijke behoefte. Bij een gemis aan aanraking kun je het contact met jezelf verliezen. Daarom wordt aanraking binnen de haptotherapie ingezet om het contact met je eigen lichamelijkheid weer te herstellen. Door aan te raken ervaar je letterlijk aan het lijf hoe het reageert, wat er speelt. Kun je je openen voor de aanraking en deze ontvangen en toelaten? Reik je uit en maak je door het aanraken contact of sluit je je juist af? Is er angst of schrik, of wordt je ergens anders in geraakt? Of voel je misschien wel niets?

Een affectieve aanraking, voelend aanwezig zijn en afgestemd op de ander, heeft een bevestigende werking. Het doet je goed wanneer je je gezien, gehoord en gesteund voelt. Hierdoor ervaar je ruimte om jezelf te kunnen zijn. Affectiviteit speelt overigens niet alleen een rol in het contact door aanraking, maar bij alle vormen van contact. Ook in het gesprek is voelbaar of iemand met oprechte aandacht aanwezig is en luistert naar wat je vertelt.

Behandeling

Als haptotherapeut werk ik behalve met aanrakingen ook met ervaringsgerichte oefeningen, zowel op de behandelbank als in de ruimte. Ook vind er altijd een gesprek plaats, bijvoorbeeld om te horen hoe het is gegaan na de vorige afspraak. Het is niet alleen fijn, maar ook belangrijk om woorden te geven aan de ervaringen en emoties. Dit draagt bij aan het leren herkennen en uitdrukken van gevoelens en de integratie in het brein en het geheugen.

Vaak is er een relatie met niet goed in je lijf zitten en niet goed waarnemen van signalen die je lichaam geeft. Samen met jou gaan we aan de slag om weer te leren luisteren naar wat het lichaam je te vertellen heeft en het leren herkennen van je patronen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de fenomenen die betrekking hebben op ons gevoelsleven. Zoals omgaan met ruimte, grenzen voelen en aangeven, openstellen of sluiten, contact met anderen en jezelf, houding en beweging.

De duur van een behandelingstraject kan verschillen, de een heeft genoeg aan een paar afspraken en de ander heeft een intensiever behandeltraject nodig. Je kunt bijvoorbeeld met een burn-out bij terecht, maar ook met relationele problemen, een vraag op het gebied van persoonlijk ontwikkeling of psychosomatische klachten. Afhankelijk van de hulpvraag kan een behandeltraject ook in samenwerking met andere disciplines plaatsvinden. Zo kan het soms nodig zijn om inzichten uit gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut met gevoelde ervaringen in in haptotherapie te ondersteunen. Andersom gebeurt het ook dat wat voelbaar wordt in haptotherapie, met hulp van een psycholoog verder uitgezocht en geordend wordt.

In haptotherapie streven we ernaar om meer balans te ervaren in denken, doen en voelen. Hierdoor neemt je draagkracht en veerkracht toe en sta je vitaler in het leven!

Afstudeeropdracht

In 2015 ben ik gestart met mijn opleiding haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Inmiddels ben ik aan het afstuderen en werk ik als ‘haptotherapeut in opleiding’ (Hio). Ik behandel hierbij zelfstandig cliënten en volg supervisie en intervisie. Tijdens mijn afstuderen geldt een gereduceerd tarief van € 45,- per behandeling.

Ik ben op zoek naar een cliënt voor mijn afstudeeropdracht, waarbij 3 zittingen in de praktijk van een docent plaats zullen vinden. Heb jij interesse om op deze manier als cliënt bij te dragen aan jouw en mijn ontwikkeling, neem dan (vrijblijvend) contact met me op voor meer informatie!

Meer weten? Ga naar de pagina Haptonomie of Haptonomie en massage.

Scroll Up