Site Overlay

Specialisatie rugklachten

Nek- en schouderklachten zijn samen met (lage) rugklachten de meest voorkomende vorm van gewrichtsklachten. Tegenwoordig worden ook nek- en schouderklachten onder de noemer CANS geschaard. CANS betekent Complaints of Arm, Nek or Shoulder.

Binnen CANS wordt er een onderverdeling gemaakt tussen specifieke en aspecifieke klachten. Onder de specifieke CANS klachten worden 23 aandoeningen beschreven, de rest valt onder de aspecifieke klachten. Oftewel klachten met geen duidelijke of  herleidbare fysieke oorzaak. Aspecifieke klachten van de nek en schouder kunnen ontstaan doordat je steeds dezelfde bewegingen maakt, of omdat je lang dezelfde houding aan neemt door bijvoorbeeld stress of te weinig beweging. Daardoor krijg je een verminderde doorbloeding van de spieren en pezen waardoor deze niet meer goed kunnen functioneren. Pijn, prikkeling en vermoeidheid zijn hiervan het gevolg.

Massage kan hier verlichting bieden. Door het stimuleren van de doorbloeding, het verlagen van de spiertonus en het opheffen van verkrampingen kunnen veel CANS klachten verminderd of zelfs verholpen worden. Natuurlijk is het van belang dat er gekeken wordt naar de mogelijke onderliggende oorzaak waardoor de klachten zijn ontstaan.

Deze specialisatie rugklachten is onderdeel van het massage aanbod van Sense & Touch, maar massage alleen is vaak niet voldoende. Aspecifieke rugklachten kunnen ook een psychosomatische oorzaak hebben. Mogelijk kan haptotherapie je dan verder helpen, om helder te krijgen wat jouw patronen zijn en wat je lichaam je probeert te vertellen. Samen kijken we naar wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen of te voorkomen.

Scroll Up