Site Overlay

Haptotherapie

Wat is haptotherapie
Wat is haptotherapie?

Haptotherapie gaat uit van het gegeven dat je lichaam drager is van gevoelens. Je lichaam heeft net als je brein een geheugen voor positieve en negatieve gevoelservaringen die je in de loop van je ontwikkeling hebt opgedaan. Deze gevoelservaringen zijn terug te vinden in bewegingspatronen, voorkeurshoudingen, spanningen in je lijf, remming in de gevoelsbeweging en in de manier waarop je contact aangaat.

Samen onderzoeken we welke patronen, bewegingen en stagnaties er zijn ontstaan. Je leert je eigen, unieke gebruiksaanwijzing kennen. Niet (alleen) vanuit het ‘begrijpen’ of ‘weten’, maar juist vanuit het ervaren en doorvoelen van je eigen bewegingen en patronen. Hoe doe jij dat en wat betekent dit voor de manier waarop jij in contact staat met jezelf en je omgeving.

Aanraken

Aanraken is een belangrijk onderdeel binnen de haptotherapie. Via je lichaam wordt voelbaar gemaakt wanneer, hoe en waar jij je terugtrekt, waar en wanneer je inhoudt, uitreikt of wel of niet in contact bent met jezelf of je omgeving. Je vermogens om te kunnen openen of te sluiten voor contact worden verder ontwikkeld, zodat je meer vrijheid kunt ervaren in het maken van keuzes die dicht bij jouw eigen kern liggen.

Door haptotherapie leer je bijvoorbeeld:

  • in contact te komen met je lijf en je gevoel
  • inzicht hebben in je eigen bewegingen en patronen
  • om weggestopte emoties te doorvoelen en te verwerken
  • op een gezonde wijze met je omgeving en de ander te verbinden
  • keuzes te maken die bij jou passen
  • grenzen en wensen aan te geven

Haptotherapie laat je van binnenuit voelen wat belangrijk voor je is. Je leert weer luisteren naar je lichaam. En zoals Ted Troost, misschien wel de bekendste haptonoom van Nederland, ooit zei:

Je lichaam liegt nooit.

Lees hier meer over haptonomie en haptotherapie.