Site Overlay

Vergoedingen

‘Worden jouw behandelingen vergoed door mijn zorgverzekering?’

Een vraag die ik regelmatig krijg. De meeste mensen denken dat ze goedkoper uit zijn, als de behandeling door hun zorgverzekering vergoed wordt. Dat kan inderdaad zo zijn, maar het omgekeerde zou ook wel eens waar kunnen zijn. Hoe zit dat?

Vergoeding algemeen

Om behandelingen vergoed te krijgen moet een zorgverlener aangesloten zijn bij een beroepsvereniging of een koepelorganisatie die goedgekeurd is door de zorgverzekeraars.
Aansluiten bij zo’n organisatie kost geld, soms veel geld. Daarnaast word er verwacht van een zorgverlener dat hij aantoonbaar zijn kwaliteit op peil houdt. Daarvoor moeten er een bepaalde hoeveelheid accreditatiepunten behaald worden, die je kunt behalen door de juiste na of bijscholing te volgen die goedgekeurd en geaccrediteerd zijn door de betreffende beroepsorganisatie. En dat kost geld..
Ook de inrichting van de praktijkruimte, de manier waarop er zorg verleend wordt, hoe de administratie bijgehouden wordt en wat er precies wel of niet gedaan mag worden ligt vast. Je dient te voldoen aan al deze eisen. En dat kost geld.
Al die kosten moeten toch op de een of andere manier terugverdiend worden en worden doorberekend aan de cliënt/patiënt. Logisch, want de kostprijs bepaalt grotendeels het tarief.

Daarnaast is het zo dat verzekeraars de tarieven bepalen van veel
zorgverleners, of in ieder geval wat zij maximaal willen vergoeden aan cliënten en zorgverleners. Het gaat zelfs nog verder: verzekeraars bepalen welke specifieke zorg er verleend mag worden, hoeveel behandelingen er daarvoor gegeven mogen worden, hoe lang een behandelingsafspraak mag duren en zelfs hoeveel cliënten/patiënten er per jaar met een bepaalde aandoening behandeld mogen worden.
Zorgverleners staan daarom enorm onder druk. Het kan dus zo zijn dat een deel van de kosten niet vergoed wordt wanneer de zorgverlener een hoger tarief rekent dan dat de verzekeraars voorschrijven. Of dat je niet terecht kunt bij een bepaalde zorgverlener omdat hij al aan zijn ’tax’ zit.

Vergoeding complementaire zorg

Voor wat betreft de vergoeding van alternatieve geneeswijzen of complementaire zorg:
Daarvoor dien je als cliënt een aanvullende verzekering af te sluiten die dit vergoedt. En… dat kost geld. Daarvoor krijg je dan een beperkt deel van een behandeling vergoed, tot een vastgesteld maximum per jaar. Maar alleen van zorgverleners die voldoen aan bovenstaande voorwaarden/eisen. Die dus daarvoor ook extra kosten moeten maken en dit doorbereken in het tarief.

Als cliënt betaal je dus vaak meer voor een behandeling én je betaalt ook nog voor de aanvullende verzekering.

Loont zo’n aanvullende verzekering eigenlijk nog wel?

Maak het rekensommetje eens, voordat je een verzekering kiest en ook voordat je voor een zorgverlener kiest…
En, heel belangrijk, check bij je verzekeraar én bij je zorgverlener of de behandeling nog wel wordt vergoed het komend jaar! Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, veel verzekeraars hebben een aantal declaratiecodes voor o.a. natuurgeneeskunde voor 2019 geschrapt en zijn daar niet heel transparant over. Dit lijkt helaas een trend te zijn voor de komende jaren…

Ik wil me daarom niet aansluiten bij dit zorgverzekeringssysteem.
Ik lever liever goede zorg voor een eerlijke prijs, zonder bemoeienissen die voorschrijven hoeveel stoeltjes ik in mijn behandelruimte moet neerzetten, hoeveel tijd ik aan mijn cliënt mag besteden of welke formulieren ik moet invullen.
Ik vind het vanzelfsprekend dat ik kwalitatief goede zorg blijf leveren en daarom zorg ik ervoor dat ik mijzelf blijf ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van bij- en/of nascholing.

Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil én vooral omdat mijn cliënten daar recht op hebben!

Heb je vragen over tarieven en vergoedingen, of wil je dat ik eens met je mee kijk naar het rekensommetje? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.