Als ik vraag hoe de druk is, krijg ik vaak een antwoord in de trant van ‘ik kan wel wat hebben, hoor’. No pain, no gain is vaak de opvatting. Voor een cliënt gaat het dan over hoeveel hij kan verdragen, want hoe meer druk, hoe steviger en dieper de massage, hoe beter het werkt. Toch?
Niet dus. Ja, een stevige massage kan lekker zijn. Ik houd er zelf ook van. Maar om effectief te zijn hoeft een massage niet persé stevig te zijn. Spieren ontspannen namelijk niet omdat ik, als masseur, ze dat vertel (door het toepassen van meer druk op spieren) maar omdat het zenuwstelsel ze dat ‘vertelt’.
Ontspanning van binnenuit is de eerste stap. Daar kan ik, als masseur, je bij helpen door voorwaarden te scheppen waarbij jij je kunt ontspannen. Een plek en een sfeer creëren waarbij je welkom bent. Aandacht en acceptatie bieden door liefdevolle, bevestigende aanraking. En dat is waar haptonomie en massage elkaar ontmoeten!
De kwaliteit van aanraken is dus belangrijk. Daar reageert je lijf en dus ook je zenuwstelsel op. Vanuit de haptonomie weet ik dat het lichaam altijd reageert op prikkels van buitenaf, dus ook op aanraking. Een met aandacht en in verbinding met de cliënt gegeven massage doet veel goeds. Daarbij hoeft niet persé veel druk gegeven te worden.
Maar moet een massage dan altijd zacht zijn?
Zeker niet! Ik gebruik ook technieken die steviger of zelfs heel stevig zijn. Dat stimuleert namelijk de doorbloeding, waardoor de omliggende weefsels extra zuurstof en voeding krijgen. Hierdoor kan het weefsel zich sneller herstellen en ook het zenuwstelsel krijgt hierdoor prikkels om ‘aan het werk’ te gaan. Belangrijk is dat alles afgestemd en op de juiste manier VOOR JOU gegeven wordt.