Hoe ga jij om met ongemak? Over het algemeen willen we dat liever niet voelen, we willen er van weg. Wat is dat gevoel van ongemak eigenlijk?
Ongemak geeft onrust, voelbaar in je lijf. Soms is het gevoel van ongemak zo groot dat je zou willen verdwijnen, een gat in de grond zou op zo’n moment heel welkom zijn. Maar vaak doen we niks, behalve dan een beetje stamelen of eroverheen praten of weglopen als we de kans krijgen. Vermijden met een ‘niks aan de hand’ houding lijkt ook een goeie tactiek.
Gevoelens van ongemak kunnen een waarschuwende functie hebben. Iets of iemand is mogelijk bedreigend voor je veiligheid, denk aan een situatie waarbij iemand te dicht bij je staat of wanneer je ‘s nachts alleen in een donker steegje loopt. Het zorgt ervoor dat je alert wordt, beducht op mogelijk gevaar.
Ongemak raakt vaak ook aan gevoelens van schaamte of schuld. Schaamte gaat over jezelf, je ‘ik’, wie je bent, hoe je handelt en de gevolgen die je handelen heeft op jezelf.
Schuld gaat ook over iets wat je doet, maar in relatie met de (vervelende) gevolgen voor een ander. Iets waar jij verantwoordelijk voor bent.
Soms liggen deze gevoelens heel dicht bij elkaar of lopen ze in elkaar over. Je kunt je schuldig voelen over iets én je daarvoor schamen.
Wist je dat erover praten en het ongemak benoemen een ‘killer’ zijn voor deze gevoelens? Maar hoe spannend is dat! Je kwetsbaar mogen voelen en dat durven te laten zien zorgt voor empathie en empathie werkt als tegengif voor schaamte (Brené Brown – de kracht van kwetsbaarheid).
Ongemak, schaamte en schuld, hoe ga jij daar mee om? Wat doet dat met jou? Wanneer voel jij je ongemakkelijk en waar heeft dit mee te maken? Waar voel je dat, hoe voel je dat en is het ook zichtbaar?
Heb jij last van ongemak, schuld of schaamte en wil je leren hoe daar mee om te gaan? Mogelijk kan haptotherapie je daar bij helpen.