Worden jouw behandelingen vergoed door mijn zorgverzekering?
Een vraag die ik regelmatig krijg. De meeste mensen denken dat ze goedkoper uit zijn, als de behandeling door hun zorgverzekering vergoed wordt. Dat kan inderdaad zo zijn, maar het omgekeerde zou ook wel eens waar kunnen zijn. Hoe zit dat?
Regelgeving zorg en vergoedingen
Om als patiënt of cliënt behandelingen vergoed te krijgen, dient een zorgverlener aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging die is ‘goedgekeurd’ door zorgverzekeraars. Om je als zorgverlener aan te kunnen sluiten, moet je voldoen de voorwaarden die beroepsverenigingen en zorgverzekeraars stellen aan opleiding, praktijkvoering, cliëntcontacturen, etc. Nodig om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.
Daarnaast houdt de overheid en zorgverzekeraars in de gaten of de zorg wel betaalbaar blijft. Door minder of helemaal niet meer tegemoet te komen in bepaalde zorgkosten. Maar ook door ieder jaar opnieuw de maximale tarieven en vergoedingen van behandelingen en medicijnen vast te stellen. Zorgverleners kunnen vervolgens contracten sluiten met zorgverzekeraars, waarbij ze onderhandelen over de exacte tarieven en voorwaarden van de zorg. Overigens gelden er geen maximale tarieven voor haptotherapeuten, zij zijn vrij om hun eigen tarief te bepalen. De maximale vergoedingen worden echter wel vastgesteld.
Wanneer je als zorgverlener geen contract hebt met een zorgverzekeraar, krijg je als patiënt/cliënt vaak maar een deel van de kosten vergoed. Maar wanneer een zorgverlener niet is aangesloten bij een beroepsvereniging, kan die zorgverlener ook geen contract sluiten met een zorgverzekeraar. En worden de behandelingen helemaal niet vergoed.
Om de zorg zo goed mogelijk te kunnen regelen, de kwaliteit te bewaken en om patiënten te beschermen, gelden er voor zorgverleners naast de Zorgverzekeringswet nog meer regels. Deze zijn vastgelegd in diverse wet- en regelgeving zoals de AVG, de Wkkgz, de Wtza, de WGBO, wet BIG, Wlz, enz.
Vergoedingen complementaire zorg
Voor wat betreft de vergoeding van complementaire zorg, zoals haptotherapie, dien je als cliënt een aanvullende verzekering af te sluiten die dit vergoedt. Daarvoor krijg je dan (een deel van) de behandeling vergoed, tot een vastgesteld maximum per jaar. Maar dus alleen van zorgverleners die voldoen aan bovenstaande voorwaarden/eisen.
Ik schets hierboven overigens een versimpelde versie van hoe het zorgsysteem in elkaar zit. De werkelijkheid is helaas vele malen complexer.
Loont zo’n aanvullende verzekering eigenlijk nog wel?
Maak het rekensommetje eens voordat je een verzekering kiest, maar ook voordat je een zorgverlener kiest. Zet je zorgkosten (tarief x aantal behandelingen), je premie en de vergoeding eens op een rijtje. En, heel belangrijk, check bij je verzekeraar én bij je zorgverlener of de door jou gewenste behandeling nog wel wordt vergoed het komend jaar!
Wel of niet vergoed?
Ik heb besloten om me niet aan te sluiten bij dit systeem. Aan de ene kant zie ik bezuinigingen die de totale zorgkosten in Nederland moeten drukken, maar hierdoor juist meer kosten voor cliënten/patiënten opleveren (een hogere zorgpremie en minder vergoedingen). Dit is deels onontkoombaar, de zorg wordt nu eenmaal steeds duurder. Maar al die regels en voorwaarden, zorgen ook voor een verhoging van de tarieven van zorgverleners, die investeringen en kosten moeten tenslotte ook terugverdiend worden. En aan de andere kant zie ik een toename van de regeldruk (vanuit overheid, verzekeraars en beroepsverenigingen) die naast die extra kosten ook nog eens veel tijd kost, die niet aan directe zorg besteed kan worden. Ik denk dat dit anders kan. Ik kies daarom liever zelf op welke manier ik mijn zorg en praktijk vormgeef en probeer hiermee mijn aanbod voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar te houden.
Kwaliteit
Vanzelfsprekend vind ik het belangrijk dat ik kwalitatief goede zorg bied. Daarom zorg ik ervoor dat ik mijzelf blijf ontwikkelen, door het volgen van bij- en/of nascholing. Ook houd ik me aan alle wettelijke regels die aan mij als zorgverlener gesteld worden. Ik ben daarom aangesloten bij het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten), ik voldoe aan de eisen van het Kwaliteitssysteem en ik heb dezelfde, geaccrediteerde opleiding gevolgd als mijn collega haptotherapeuten.
Heb je vragen over tarieven en vergoedingen, of wil je dat ik eens met je meedenk? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.
P.S. los van alle kosten.. kies vooral een haptotherapeut waar jij een goed gevoel bij hebt!