Site Overlay

Vergoedingen

Worden jouw behandelingen vergoed door mijn zorgverzekering?

Een vraag die ik regelmatig krijg. De meeste mensen denken dat ze goedkoper uit zijn, als de behandeling door hun zorgverzekering vergoed wordt. Dat kan inderdaad zo zijn, maar het omgekeerde zou ook wel eens waar kunnen zijn. Hoe zit dat?

Regelgeving zorg en vergoedingen

Om als patiënt of cliënt behandelingen vergoed te krijgen, dient een zorgverlener aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging die is ‘goedgekeurd’ door zorgverzekeraars. Om je als zorgverlener aan te kunnen sluiten, moet je voldoen de voorwaarden die beroepsverenigingen en zorgverzekeraars stellen aan opleiding, praktijkvoering, cliëntcontacturen, etc. Nodig om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Wanneer je als zorgverlener geen contract hebt met een zorgverzekeraar, krijg je als patiënt/cliënt vaak maar een deel van de kosten vergoed. Maar wanneer een zorgverlener niet is aangesloten bij een beroepsvereniging, kan die zorgverlener ook geen contract sluiten met een zorgverzekeraar. En worden de behandelingen helemaal niet vergoed.

Vergoedingen complementaire zorg

Voor wat betreft de vergoeding van complementaire zorg, zoals haptotherapie, dien je als cliënt een aanvullende verzekering af te sluiten die dit vergoedt. Daarvoor krijg je dan (een deel van) de behandeling vergoed, tot een vastgesteld maximum per jaar. Maar dus alleen van zorgverleners die voldoen aan bovenstaande voorwaarden/eisen.

Ik schets hierboven overigens een versimpelde versie van hoe het zorgsysteem in elkaar zit. De werkelijkheid is helaas vele malen complexer.

Loont zo’n aanvullende verzekering eigenlijk nog wel?

Maak het rekensommetje eens voordat je een verzekering kiest, maar ook voordat je een zorgverlener kiest. Zet je zorgkosten (tarief x aantal behandelingen), je premie en de vergoeding eens op een rijtje. En, heel belangrijk, check bij je verzekeraar én bij je zorgverlener of de door jou gewenste behandeling nog wel wordt vergoed het komend jaar!

Wel of niet vergoed?

Kwaliteit

Vanzelfsprekend vind ik het belangrijk dat ik kwalitatief goede zorg bied. Daarom zorg ik ervoor dat ik mijzelf blijf ontwikkelen, door het volgen van bij- en/of nascholing. Ook houd ik me aan alle wettelijke regels die aan mij als zorgverlener gesteld worden. Ik ben daarom aangesloten bij het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten), ik voldoe aan de eisen van het Kwaliteitssysteem en ik heb dezelfde, geaccrediteerde opleiding gevolgd als mijn collega haptotherapeuten.

Heb je vragen over tarieven en vergoedingen, of wil je dat ik eens met je meedenk? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

P.S. los van alle kosten.. kies vooral een haptotherapeut waar jij een goed gevoel bij hebt!