Site Overlay

Wat

Aanraken

Haptotherapie en massage

Lichaamsgerichte therapie helpt om beter bij je gevoel en in je lijf te komen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanraken, binnen een lichaamsgerichte benadering zoals massage en haptotherapie, een positieve invloed heeft op je mentale en fysieke gezondheid.

Wie als kind goed is aangeraakt, heeft daar zijn hele leven profijt van. Wanneer je niet of niet goed bent aangeraakt, kun je daar je hele leven juist last van hebben. Maar wat is goed aanraken?

Aanraken

Met goed aanraken wordt in de haptonomie bedoeld dat er affectief wordt aangeraakt, met oprechte aandacht en afgestemd op de behoeften en verlangens die er op dat moment leven. Er wordt niets geveinsd, gedwongen, opgelegd of gevraagd. Het laat ruimte voor de ander en nodigt uit tot contact en verbinding. Aanraken kun je zien als de meest directe vorm van contact. Aanraking geeft informatie over de ander, maar ook over jezelf. Door aanraken kun je jezelf voelen en hoe het met je is.

Massage en haptotherapie werken beiden met aanraking. De manier van aanraken en de wijze waarop dit ingezet wordt verschilt. Massage is meestal gericht op ontspanning, haptotherapie gebruikt aanraking om je te laten voelen hoe het met je gaat en hoe je lijf reageert op verschillende situaties.

Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat het aanraken verbinding brengt. De ontmoeting wordt via aanraken letterlijk voelbaar, het ontmoeten van de ander maar ook van jezelf. Het brengt je thuis in je eigen lijf.

Haptotherapie

Soms kom je op een punt in je leven dat bepaalde dingen niet zo lekker (meer) lopen. Bijvoorbeeld in het contact met jezelf, anderen of je omgeving. Dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Bijvoorbeeld een haptotherapeut. Haptotherapie leert je jouw eigen gebruiksaanwijzing beter kennen. Niet (alleen) vanuit het ‘begrijpen’ of ‘weten’, maar juist vanuit het ervaren en doorvoelen van je eigen bewegingen en patronen. Lees meer over haptotherapie.

Massage

Misschien heb je last van een stijve nek of pijnlijke schouders, een zere rug of verkrampte kuiten. Maar het kan ook zijn dat je ‘gewoon’ wilt ontspannen, een moment voor jezelf creëren en de boel even de boel wilt laten. Of misschien wil je gewoon aangeraakt worden. Meestal is een massagebehandeling hiervoor de beste keus. Lees meer over massage.

Haptomassage

Zowel bij het masseren als bij haptotherapie wordt er aangeraakt. Het doel van de aanraking en de manier waarop ik aanraak verschillen hierbij. Maar er is ook een overlap in de aanraking en daar vindt een behandelvorm die ik HaptoMassage noem zijn plek. HaptoMassage laat je op een laagdrempelige manier kennismaken met haptonomie. Lees meer over HaptoMassage.