Voelen
Haptotherapie gaat uit van het gegeven dat je lichaam drager is van gevoelens. Je lichaam heeft net als je brein een geheugen voor positieve en negatieve gevoelservaringen die je in de loop van je ontwikkeling hebt opgedaan. Deze gevoelservaringen zijn terug te vinden in bewegingspatronen, voorkeurshoudingen, spanningen in je lijf, remming in de gevoelsbeweging en in de manier waarop je contact aangaat.
Uitgangspunt in de therapie ben jij. Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie en geen klachtgerichte behandeling. Samen onderzoeken we welke patronen, bewegingen en stagnaties er zijn ontstaan. Je leert je eigen, unieke gebruiksaanwijzing kennen. Niet (alleen) vanuit het ‘begrijpen’ of ‘weten’, maar juist vanuit het ervaren en doorvoelen van je eigen bewegingen en patronen. Hoe doe jij dat en wat betekent dit voor de manier waarop jij in contact staat met jezelf en je omgeving.
In haptotherapie staat je voelend vermogen, je tast, centraal. Voelen doe je niet alleen met je handen, maar met je hele lijf.
Aanraken in haptotherapie
Aanraken is een belangrijk onderdeel binnen de haptotherapie. Via je lichaam wordt voelbaar gemaakt wanneer, hoe en waar jij je terugtrekt, waar en wanneer je inhoudt, uitreikt of wel of niet in contact bent met jezelf of je omgeving. Je vermogens om te kunnen openen of te sluiten voor contact worden verder ontwikkeld, zodat je meer vrijheid kunt ervaren in het maken van keuzes die dicht bij jouw eigen kern liggen.
Door haptotherapie leer je bijvoorbeeld:
In contact te komen met je lijf en je gevoel.
Inzicht hebben in je eigen bewegingen en patronen
Weggestopte emoties te doorvoelen en te verwerken.
Op een gezonde wijze met je omgeving en de ander te verbinden.
Keuzes te maken die bij jou passen.
Grenzen en wensen aan te geven.
Haptotherapie laat je van binnenuit voelen wat belangrijk voor je is. Je leert weer luisteren naar je lichaam. En zoals Ted Troost, misschien wel de bekendste haptonoom van Nederland, ooit zei: Je lichaam liegt nooit.
Persoonsgerichte therapie
Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie, waarbij je tastvermogen de basis en het middel is voor affectief contact. In haptotherapie staat hoe je omgaat met jezelf en anderen centraal. Door middel van gesprek, aanraking en ervaringsgerichte oefeningen, krijg je handvatten om te ontdekken waar je bent vastgelopen en wat je patronen zijn. Het brengt je meer in contact met jezelf, met je lichamelijk en innerlijk voelen. Affectiviteit en affectieve aanraking spelen hierbij een centrale rol. De haptotherapeut laat je letterlijk aan den lijve voelen hoe je reageert en onderzoekt samen met jou wat dit betekent.
Lees hier verder over haptonomie en haptotherapie.