Site Overlay

Tem je geest

Lang, lang geleden, toen we nog op jacht moesten om een maaltijd te vergaren, toen we nog geen woorden hadden om te communiceren en we in grotten schuilden voor nacht en ontij, toen waren onze hersenen prima toegerust voor dreigende gevaren. De amygdala, het emotionele centrum in ons brein, dat als een alarmbel functioneert deed zijn werk prima als we aangevallen werden door roofdieren en moesten rennen voor ons leven.

Tegenwoordig leven we in andere tijden, maar toch staat de amygdala altijd ‘aan’. We zijn eigenlijk altijd paraat, klaar om te reageren. En dat terwijl de hedendaagse bedreigingen heel anders dan vroeger zijn. Geen sabeltandtijgers of wolven, maar de werkdruk, je baas, je collega’s, je kinderen, partner, familie. Veel mensen ervaren continu onrust, stress, angst etc. Veel piekeren is het gevolg.

Door het ‘aangaan’ van de amygdala komen veel stresshormonen vrij om ons in beweging te krijgen (en weg te rennen voor die roofdieren die er niet meer zijn) Omdat deze alarmbel vaak langdurig aanstaat maken wij veel te veel stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, aan. Dit zorgt uiteindelijk voor een ongezonde situatie en breekt beetje bij beetje ons immuunsysteem af. We maken onszelf in feite ziek…

Kunnen we hier iets aan doen?

Jazeker! Wees je gewaar van je gedachten en gevoelens!
Richt eens bewust je aandacht op alles wat je denkt, zonder dat je je hier in mee laat slepen. Neem er als het ware afstand van. Je hébt gedachten, je bént ze niet. En ze zijn ook niet persé waar.

Afstand nemen van je gedachten doe je door op het moment dat je merkt dat je mee gaat in je gedachten, je aandacht te verleggen naar wat je op dat moment waarneemt met een van je zintuigen. Dus wat je voelt, hoort, ruikt, proeft of ziet. Om daarna je aandacht weer te richten op je gedachten. Dit brengt je in het nu, het heden. Je kunt tenslotte niet gisteren of morgen voelen of horen… je voelt of hoort nu, op dit moment. Die gerichte aandacht op wat je NU waarneemt zorgt ervoor dat je cortisol en adrenaline niveau dalen en andere hormonen vrijkomen, waardoor je je beter (meer ontspannen) gaat voelen.

Of je dit nu via mindfulness, yoga, meditatie, haptonomie of op een andere manier doet, maakt niet uit. Aandacht voor je lijf, voor het nu en afstand nemen van je gedachten zorgt voor rust voor je hersenen, je lijf en dus voor jou.

Gelezen: Tem je geest – Ruby Wax