Site Overlay

Massage voor kinderen

Liefdevolle aanraking is een van de eerste levensbehoeften van de mens. Een van de manieren waarop je je kind dit kunt bieden is door het geven van een massage. Eigenlijk vinden alle kinderen het heerlijk om op deze manier aangeraakt te worden. Een liefdevolle massage zorgt voor ontspanning en rust, en vanuit het gevoel van nabijheid en oprechte aandacht ervaart het kind dat het er mag zijn, dat het goed is zoals het is. Bovendien is het een mooi moment om even los te komen van de dagelijkse dingen en bewust tijd te maken voor elkaar. Quality time zoals we dat wel noemen.

Wanneer een kind tijdens zijn eerste levensjaren een gebrek aan liefdevolle aanraking heeft ervaren, kan dit gevolgen hebben op latere leeftijd. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan problemen met intimiteit, nabijheid, en zelfvertrouwen. Soms zie je dat mensen daardoor vastlopen binnen relaties of sociale contacten. Gelukkig geldt voor de meeste kinderen dat ze opgroeien met voldoende affectieve aandacht; knuffelen en kroelen, kusjes, troosten, complimentjes of een aai over hun bol.

Massage zou een aanvulling kunnen zijn op het affectieve aanbod. Iedereen kan zijn kind masseren, daar hoef je geen opleiding voor te hebben gevolgd. Het gaat niet om de techniek maar om de oprechte liefdevolle aandacht waarmee je je kind aanraakt. Bovendien is een massage ook erg gezond. Het heeft een positief effect op de doorbloeding, de ademhaling, de spijsvertering en de slaap.

Kindermassage

Sense & Touch biedt ook kindermassage aan. Misschien wil je als ouder wat meer weten over massage. Of vind je het leuk om je kind een massage cadeau te doen. Of misschien vind je het wel moeilijk om je kind aan te raken… omdat je dit misschien zelf gemist hebt in je jeugd. Of omdat er moeilijkheden zijn in de relatie tussen jou en je kind. Of om welke reden dan ook… Maak dan gerust eens een afspraak voor een kindermassage.

In overleg met de ouders/verzorgers (en in afstemming met het kind) wordt er afgesproken hoe lang de massage mag duren en op welke manier de massage gegeven wordt. Daar is namelijk geen standaard voor. Het ene kind vindt het heerlijk als de voetjes gemasseerd worden, het andere vindt het alleen maar kietelen en kiest daarom voor bijvoorbeeld een rug massage.

Er kan gekozen worden voor een ‘gewone’ massage of voor aanraking in een alternatieve vorm. Zoals tekeningetjes maken op de rug, armen of benen. Of bij een wat ouder kind, letters of woordjes schrijven op de rug. Zo kunnen ook andere vaardigheden geoefend worden tijdens de massage. Er zijn ook kinderen die weer andere vormen van tactiele prikkels erg fijn vinden. Bijvoorbeeld kriebelen of tokkelen met de vingers als regendruppeltjes op de huid. Of wrijvingen en drukken met de vlakke hand. Zo is er voor ieder kind wel iets wat aansluit bij hun specifieke behoefte.