Site Overlay

Aandacht voor vlekjes en plekjes

Als massagetherapeut heb ik uiteraard veel zicht op de huid van mijn cliënten. De huid vertelt veel over de conditie van iemand. Zijn er ontstekingen? Hoe is de doorbloeding? Zie ik verdachte plekjes? Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. De kans is dus zeker aanwezig dat ik als massagetherapeut cliënten behandel die mogelijk huidkanker hebben, maar daar zelf nog niet achter zijn gekomen.

Wat is mijn rol bij het detecteren van huidkanker? 

Huidkanker ontwikkelt zich op de gekste plekken. Plekken die mijn cliënten zelf nauwelijks in de gaten kunnen houden. De schouders, rug, hoofdhuid, oksels, voetzolen: allemaal goed verdekte plekjes waar ik als massagetherapeut wel zicht op hebt. Als je je bedenkt dat veel vormen van huidkanker goed te genezen zijn met een tijdige behandeling, is het helemaal duidelijk; het is belangrijk om op tijd te signaleren dat er iets mis kan zijn.

Hoe ziet huidkanker eruit? 

Dat verschilt per type huidkanker en hangt af van waar en hoe het zich manifesteert. Alle plekjes die er anders dan anders uitzien, verdienen extra aandacht. Daarnaast zijn er een aantal algemene kenmerken te noemen voor de verschillende type huidkanker:

Keratosis actinica
Keratosis actinica (AK) is een voorstadium van huidkanker en is te herkennen aan rode, schilferige plekjes op de huid. Het komt vooral voor op delen van de huid die veel in de zon komen. Denk daarbij aan het gezicht, hals, armen, handen en benen.

Basaalcelcarcinoom
Ook de veel voorkomende basaalcelcarcinoom (BCC) is te herkennen aan rode, schilferige plekjes. Op het eerste gezicht lijken het wondjes of pukkeltjes. Echter: ze trekken niet weg of worden al snel vervangen door een nieuw rood plekje.

Plaveiselcelcarcinoom
Een derde vorm van huidkanker is de plaveiselcelcarcinoom (PCC). Deze is te herkennen aan een knalrood blaasje of plekje.

Melanoom
De meest dreigende vorm van huidkanker, de melanoom, is gelukkig ook de meest zeldzame. Dit zijn doorgaans geen onschuldig lijkende rode pukkeltjes, maar dit geeft een duidelijke pigmentverandering vaak op plekken als de rug, schouders of voeten.

Hoe beoordeel je een moedervlek? 

Een handige manier om een moedervlek te beoordelen is de ‘ABCDE-methode’. Hiermee kun je een verdacht plekje onderscheiden van een doorsnee moedervlek.

A) Asymmetrisch
Een verdacht plekje is asymmetrisch.
B) Borders 
Een doorsnee moedervlek heeft een gelijkmatige grens (Border). Een plekje met onregelmatige grenzen kan verdacht zijn.
C) Color
Ook wanneer het plekje meerdere kleuren (Colors) heeft, kan dat verdacht zijn.
D) Diameter
Wanneer de diameter van de ‘moedervlek’ groter is dan 6 millimeter kan dit erop wijzen dat er iets mis is.
E) Evolution
Een ander signaal waarbij je alert moet zijn, is als de moedervlek verandert in diameter, kleur of vorm.

Zelfs wanneer een moedervlek alle bovenstaande eigenschappen bevat, hoeft het alsnog geen kwaadaardige plek te zijn. Geen directe reden tot paniek dus! Mocht ik een verdacht plekje tegenkomen dan zal ik mijn cliënten uiteraard adviseren om een dermatoloog te bezoeken om het plekje te laten onderzoeken!